“Literair café met Roelof Keen” – verslag | foto’s

Literaire zondagmiddag met Roelof Keen in de Weidehoek groot succes!

Zondag 1 december 2013 was Roelof Keen, debuterend Drents schrijver, te gast bij ons dorpshuis. Hij kwam zijn boek “Dikke arms, kleine bienties” promoten en gaf een uitgebreide toelichting op zijn levensloop. Anke Schuur hield ten overstaan van ongeveer 20 geinteresseerden een interview met Roelof. Roelof las gedurende het interview enkele sessies voor uit zijn boek. Belangstellenden konden na afloop van de middag een gesigneerd exemplaar van het boek kopen.

Rode draad door zowel het leven als het boek van Roelof is dat hij rolstoelgebonden is geboren. Roelof beschouwde zichzelf van kinds af aan niet als gehandicapte. Hij begreep als kind dan ook niet waarom hij vanaf zijn 4e jaar werd opgenomen in revalidatiecentrum Beetsterzwaag. Pas later begreep hij dat school, leren omgaan met zijn handicap, diverse onderzoeken, leren lopen met beugelkrukken, beter te combineren waren vanuit het revalidatiecentrum.

Roelof  had zelf juist oog voor wat hij wel goed kon: rolstoelracen. Hij werd hierin zo goed, dat hij bij de 10 beste topsporters van de wereld behoorde. Op de vraag van Anke Schuur welke wedstrijd hem het meest is bij gebleven antwoordde Roelof: “Brussel”. Om dit toe te lichten las hij een stukje voor uit het hoofdstuk “Met zwoager Henk noar Brussel”. Een fantastisch stuk uit het boek.

Op de vraag wat z’n sport Roelof heeft gebracht was het antwoord kort en krachtig: “veel”. Ten eerste zijn  vrouw Anja (in de zaal aanwezig). Zij hebben elkaar ontmoet via de sport. Tijdens het NK in Breda sloeg de vlam over. Ten tweede zijn huidige werk.  Na wat omzwervingen (o.a. administratieve opleiding, deze werd geadviseerd wegens zijn handicap) ging Roelof op advies van zijn teamarts de MTS doen. Na de MTS kon hij meteen aan de slag bij zijn huidige werkgever, een ingenieursbureau.

De sport  heeft Roelof totale onafhankelijkheid opgeleverd. Hij en z’n vrouw kunnen een leven leiden zonder hulp van anderen.

In het boek “Dikke arms, kleine beenties”  heeft Lenie Hamminga de levensloop van Roelof op papier gezet. Dit is cursief gedrukt op elke linker pagina van het boek. Op de rechter pagina’s heeft Roelof zijn belevenissen en anekdotes per levensfase omschreven.

Samengevat was het een indrukwekkende, leerzame, inspirerende, vernieuwende, maar bovenal een hele gezellige zondagmiddag.

Roelof, ontzettend bedankt voor je komst!

foto (7)foto (5)foto (4)DSC_0856foto (3)DSC_0857

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *