40 jaar na de treinkaping | verslag

Om de woensdag 2 december 2015 niet ongemerkt voorbij te laten gaan, is er vanuit enkele dorpsbewoners een herinneringsavond georganiseerd. Het programma bestond uit het tonen van beeldmateriaal van de kaping, en interviews met betrokkenen die de kaping van dichtbij hebben meegemaakt. Het was een bijzondere avond, des te meer omdat er niet eerder in zo’n setting over de kaping is gesproken met elkaar.

 

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/102817/Treinkaping-Wijster-40-jaar-geleden-De-kogels-vlogen-mij-om-de-oren

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/102839/Wijster-blikt-terug-op-treinkaping-1975-Ik-zie-het-nog-voor-me

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/102851/Wijster-krijgt-herinneringsbord-treinkaping-1975

http://www.wijster.info/treinkaping_wijster.php

 

Treinkaping Wijster 40 jaar geleden

Op de morgen van 2 december 1975 werd Nederland opgeschrikt met een bericht op de radio, dat er bij Wijster ( op de Grondsels) een trein was gekaapt door Molukse jongeren. Zij voerden de kaping uit, om de wens van een eigen Molukse staat in Indonesie kracht bij te zetten.

Het werd een actie met geweld, waarbij drie doden vielen en treinreizigers gegijzeld werden. De actie duurde twaalf dagen, toen gaven de kapers zich over.

Wijster werd nationaal bekend door de kaping, werkt nog steeds door. Kijk maar op internet. Er gebeurde veel, politie, militairen, naaste bewoners uit huis, veel journalisten, een crisiscentrum in het gemeentehuis in Beilen.

Veel inwoners zullen zich alles nog herinneren, voor jongeren zijn het de verhalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *